Thursday, 20 May 2010

Vietnam Kort (9): Koffie

Vietnam is een koffieland. Koffie is een van de belangrijkste cash crops, en wordt geëxporteerd naar verschillende landen. Maar Vietnamezen drinken zelf ook graag en veel koffie. Ze doen dat bij voorkeur buitenshuis, in een café, onder genot van een sigaretje, in gezelschap van vrienden of collega's. Vooral mannen bezoeken vaak cafés, bij voorkeur meerdere malen per dag. Men hangt er wat en ouwehoert er wat. Niets bijzonders, maar o zo belangrijk.

Vietnamese koffie heeft een volle, aromatische smaak, en wordt meestal sterk gedronken. Het wordt gemaakt door een klein aluminium filterbekertje met koffie op een glas of kopje te zetten, en daar dan water in te gieten, dat vervolgens langzaam naar beneden druppelt. Veel mensen drinken hun koffie met gecondenseerde, zoete melk. Het is even wennen, maar na een tijdje zweer je er bij. Koffie wordt zowel lauwwarm als koud gedronken, maar zelden goed heet. IJskoffie wordt op dezelfde wijze gemaakt als warme koffie, waarna er ijsklontjes aan worden toegevoegd. IJskoffie met melk (cà phê sữa đá) is vermoedelijk 's lands meest populaire koffievariant.

Hanoi moet de stad zijn met het grootste aantal cafés per X inwoners, dat kan niet anders. Cafés zijn letterlijk overal. Ze variëren van kleine tentjes met plastic stoelen tot fraaie landhuizen met luxe fauteuils, van obscure keldertjes tot kitscherige woonkamers. En alles daar tussenin. Een kop koffie kost je de ene keer nog geen halve euro, de andere keer ruim twee euro, afhankelijk van de aard van het bezochte etablissement. In de meeste cafés krijg je standaard een glas water of koude thee bij je drankje. Meestal kun je er naast koffie ook vruchtensap, fris, bier of eten krijgen, maar de meeste mensen houden het bij een bakje troost.

Sommige cafés hebben meerdere verdiepingen. Vaak kun je vanaf de bovenverdieping genieten van een fraai uitzicht over een van de vele meertjes die Hanoi rijk is. Andere cafés hebben terrassen, vanwaar je in alle rust voorbijgangers kunt gadeslaan. De meeste cafés hebben airconditioning, of ten minste een flink aantal ventilators, waardoor het er altijd draaglijk is. Sommige hebben zitbanken of rotanstoelen. En de meeste hebben gratis draadloos internet. Niemand die je boos aankijkt als je een paar uur zit te werken. In sommige cafés zorgen ze zelfs dat je glaasje water of koude thee voortdurend gevuld blijft. En allemaal hebben ze iemand in dienst die buiten de brommers in de gaten zit te houden.

Een laptop met internetaansluiting, een ventilator, en een glas ijskoffie met melk. Uitkijkend over het knalblauwe Westmeer, zittend op een zachte stoel. Het leven is mooi, soms.

3 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Ik heb eigenlijk nog nooit Vietnamese koffie gedronken, moet hier echt dringend eens werk van maken..!

  ReplyDelete
 3. Herkenbare blogtekst. Ik ben ook in Vietnam geweest en was daar wonderlijk verbaast over de koffie. In Nederland ben ik op zoek gegaan naar de koffie, maar kon het écht nergens vinden in de winkels. Inmiddels heb ik een webshop (Caffeenam) gevonden waar de koffie te verkrijgen is. Er worden ook van die metalen filters aangeboden.

  Het drinken van die Vietnamese koffie in Nederland doet me elke keer weer denken aan die mooie tijd in Vietnam. Zeker ook de 'witte koffie', met gecondenseerde melk.

  ReplyDelete