Friday 11 February 2005

Het Stop BroeikasHuis, de jongen in de blauwe fleecetrui en de schattige soepschildpad

http://photos1.blogger.com/img/262/1756/640/soepschildpad.jpg

Het eerste semester is afgelopen. De laatste tentamens zijn gemaakt, de laatste werkstukken geschreven en de laatste presentaties gepresenteerd. De komende twee maanden wachten mij onder meer enig achterstallig Leids schrijfwerk, vele avonden waarop ik de Nederlandse dan wel Engelse taal moet doceren, oriënterende bezoeken aan fundamentalistische kerken in verband met scriptieplannen voor volgend jaar, enkele bezoeken aan heetwaterbronnen, musea en toneelvoorstellingenen, en niet te vergeten een korte reis naar Seoul, voordat in april het veelbelovende tweede semester aanbreekt. En dan duurt het nog maar een paar maanden voor mijn verblijf hier ten einde is... Enfin, daar hoef ik voorlopig nog niet aan te denken; ik ben nu precies halverwege en vermaak me nog prima.

Vorige week hadden we dus onze laatste colleges van het semester. De juffen van de Japanse les vonden dat een mooie gelegenheid voor een excursie. Eerder waren wij al eens met onze klas op stap geweest naar de beroemdste tempel van de stad (door de meeste van mijn medestudenten vooral benut voor een bezoekje aan de ongeëvenaard levendige winkelstraat vóór deze tempel) en een niet onaardig historisch museum. Deze keer bezochten wij een educatief zeer verantwoorde plek, die dankzij de thematiek voor juf O. van groot persoonlijk belang is.

Zoals ik eerder verteld heb, is juf O. een tamelijk introverte, stille dame (dit in tegenstelling tot juf T., die huppelt en kakelt als een kalkoen die aan de coke is). Haar eentonige lessen deinen mee met het zachte geluid van haar stem, die zij nooit verheft. Ze legt ons grammaticale constructies uit met het engelengeduld van een kleuterjuf die een onhandige, verlegen leerling leert hoe hij zijn veters moet strikken. Haar lessen zijn een aangenaam saaie deken van oneindige onzinnige voorbeeldzinnetjes, slechts af en toe onderbroken door een videoband met een aflevering van het journaal, waarin voor de zoveelste keer geruststellend verteld wordt over zeer hevige sneeuwval aan de andere kant van de bergen - alsof de hele wereld plotseling opgehouden heeft met bloeden, en er niets bestaat dan Japanners die mopperen over sneeuw. Haar lessen zijn, kortom, een warm bad van nostalgische saaiheid, dat herinneringen oproept aan ellenlange reeksen bloedeloze rekensommen op regenachtige dinsdagmiddagen op de Openbare Basisschool Den Horn.

Edoch, toen wij waren toegekomen aan het hoofdstuk van ons lesboek dat zich bezighoudt met milieuproblematiek, was er een opmerkelijke verandering te bespeuren in het gedrag van juf O. Gepassioneerd vertelde ze ons hoe wij ons afval moeten scheiden, wat het verschil is tussen het broeikaseffect en het gat in de ozonlaag (tamelijk schokkend was ook het feit dat zo'n drie kwart van mijn - vooral Amerikaanse - klasgenoten dit niet bleek te weten, maar dat terzijde), en dat we niet te lang in de zon moeten lopen - voor het eerst werd me duidelijk waarom juf O. tijdens prachtige heldere herfstdagen met een parasol rondloopt. Daarna toonde ze ons een vrij dramatische video met door de zure regen aangevreten stervende Zweedse bomen. Aan het eind van de les verklaarde ze verlegen zelf actief te zijn als milieuvoorlichtster. De altijd ingetogen juf O. had haar passie onthuld.

Zodoende begaven wij ons voor de laatste excursie van dit semester naar de zogenaamde Stop Ondankan (ストップ温暖館). De Stop Ondankan is een enig ingerichte, behoorlijk warme speelzaal met knusse vloerbedekking op de vloer, grote foto's van smeltende poolkappen en smerige keukens aan de wanden, computers met educatieve recyclespelletjes her en der verspreid, en tafeltjes met zeeschildpaddenknuffels en potjes viltstiften erop. De naam van deze speelzaal is een vrij ingenieuze combinatie van 'broeikaseffect' (ondanka, 温暖化) en 'gebouw' of 'hal' (kan, 館). Een soortgelijke woordgrap lijkt mij in het Nederlands in dit geval niet echt mogelijk, als je niet wilt komen te zitten met een gedrochtelijke naam als 'Stop Broeikaseffectief' ten minste. Vandaar dat 'Stop BroeikasHuis' mij de meest adequate vertaling lijkt - andere suggesties zijn natuurlijk welkom.

In het Stop BroeikasHuis worden wij ontvangen door een niet al te grote maar zeer sympathieke jongeman met een sportieve blauwe fleecetrui en een net niet te hippe bril, die mij in de verte enigszins aan een niet nader gedefiniëerde Koreaanse soapster doet denken. Een vlot en verantwoordelijk type; de favoriete schoonkleinzoon van je oma, kortom. De jongeman stelt zich voor en wij doen hetzelfde, waarna hij ons vraagt een tekening te maken met de associaties die wij hebben bij het broeikaseffect. Hij drukt ons op het hart vooral niet na te laten daarbij verschillende kleuren viltstiften te gebruiken, teneinde de tekening zo fleurig mogelijk te maken. Ondergetekende laat zich dat geen twee maal zeggen en maakt in fel oranje en paars een vlijmscherpe spotprent waarin hij links lullende, rechts zakken vullende kapitalistische regeringen beticht van de nodige hypocrisie met betrekking tot milieuproblematiek. (Voor de goede orde: het Stop BroeikasHuis wordt volledig gefinancierd door een overheid die beweert milieuproblemen belangrijk te vinden en dit soort leuke educatieve projectjes opzet, maar die tegelijkertijd niet alleen gedreigd heeft het nota bene in eigen land geproduceerde internationale klimaatverdrag niet te tekenen, maar ook nog eens de afgelopen jaren ondanks een beloofde afname van vijf procent doodleuk de totale uitstoot van CO2 heeft zien toenemen. Best leuk, milieu, maar we moeten wel prioriteiten stellen. Dat idee.)
Wanneer de jongen in de blauwe fleecetrui de tekening ziet, belooft hij mij een veelbelovende carrière bij Disney. Heb ik altijd nog iets leuks achter de hand als die carrière bij Greenpeace niets wordt...

Wat is het verband tussen schildpadden en het broeikaseffect? Geen van ons weet het antwoord, waarop de jongen in de blauwe fleecetrui aan komt zwemmen met een waanzinnig schattige pluche soepschildpad, die haar vinachtige flapperpootjes in het luchtledige fanatiek op en neer flappert, als nam ze deel aan een zwemwedstrijd in een tropische oceaan. Dat de schattige soepschildpad en de jongen in de blauwe fleecetrui een perfecte combinatie vormen wordt snel duidelijk; de schildpad kan namelijk niet alleen met haar pootjes flapperen, ze kan zelfs eitjes leggen. Precies op het moment dat zij zich boven onze tafel bevindt rolt er een aantal witte balletjes uit haar achterste, waarin zich piepkleine babyschildpadjes bevinden met roze strikjes. Mijn vrouwelijke klasgenoten en ik kraaien van plezier om zoveel onverwachte schattigheid, totdat wij met onze neus op de harde feiten worden gedrukt: er zijn geen jongetjes. En zonder jongetjesschildpadjes wordt het lastig voor de meisjesschildpadjes om later net als mama eitjes te leggen...
Wat wil het geval? Wanneer de temperatuur van het zand waarin de schattige soepschildpad haar eitjes legt 29 graden Celsius is is er geen vuiltje aan de lucht; dan houdt het aantal mannetjes het aantal vrouwtjes in evenwicht. Edoch, wanneer de temperatuur met slechts één graad stijgt, dan wordt honderd procent van de babyschildpadjes vrouwelijk. Wat inderdaad weinig bevorderlijk is voor het voortbestaan van de soort...

Ik weet het, we geloven met z'n allen in de evolutiereligie, en er zijn onder ons strenggelovige slapjanussen die op dit soort sentimentele verhaaltjes reageren met opmerkingen als: 'De natuur past zich wel aan. Als die schildpadden uitsterven waren ze gewoon niet sterk genoeg.' Gelul, natuurlijk, want het gaat hier niet om geleidelijke, maar om dramatisch snelle , tegennatuurlijke veranderingen. Eén generatie schildpadden en bye-bye. Het punt is bovendien dat het hier helemaal niet om de schildpadden alleen gaat (hoe onweerstaanbaar schattig die knuffel ook was), maar dat het verhaal van deze schildpadden exemplarisch is, en dat vele dieren- en plantensoorten op vergelijkbare wijze in hun bestaan bedreigd worden.
Maar ja, wij geloven in het recht van de sterkste, en die sterkste vindt nu eenmaal dat de volstrekt betekenisloze en bodemloze put die hij 'economische groei' noemt het doel is dat alle middelen heiligt. Schildpadden stoppen we wel in een dierentuin; kunnen we er nog wat aan verdienen ook.

De jongen in de blauwe fleecetrui bedankt ons voor onze aandacht, en vraagt ons wat we van de ochtend vonden. Wanneer ik zeg dat ik het weliswaar erg interessant vond, maar dat het toch wel een beetje hypocriet is dat de Japanse overheid wel haar burgers wil leren dat ze een beetje op hun energiegebruik moeten letten, maar zich zelf (geheel in lijn met verreweg de meeste geïndustrialiseerde landen, inclusief Nederland, laat dat voorop staan) nauwelijks hiervoor inspant, zegt de jongen in de blauwe fleecetrui dat de overheid inderdaad de verantwoordelijkheid heeft dat te doen, en dat hij en zijn collega's als werknemers van de overheid zelf ook de verantwoordelijkheid hebben de regering daarop te wijzen.
Juf O. straalt als een gloeilamp. De glimlach op haar gezicht loopt van haar linker- tot aan haar rechteroor.

Blijft de vraag waarom de verwarming daar zo loei- en loeihoog stond.

7 comments:

  1. Ik vind het altijd erg interessant te zien hoe men in verschillende landen de mensen inlicht over energie en milieu zaken. Ik ben zelf vorig jaar een weekend op kosten van de een een of andere energie organisatie rondgetourd. Een stop by een wind farm, een stop bij een waterkracht centrale en een stop in nucleaire centrale. Als je de mogelijkheid heb moet je ook gaan. Ook heel interessant. Normaal gesproken worden voornamelijk leraren en studenten daarvoor uitgenodigd. In Japan worden er echter niet vaak critische vragen gesteld. Ik deed dat dus wel. OK ik ben ingenieur dus misschien wordt dit een beetje saai, mmm misschien wel heel erg saai, maar laat ik je toch vertellen wat ze me dus wijs probeerden te maken bij de waterkracht centrale. Eerst vertellen ze dus dat zo en zo veel procent van de electriciteit met waterkracht wordt opgewekt. Denk je, leuk ziet er goed uit. Dan vertellen ze dat de centrale waar we stonden drie reservoirs heeft. Denk je ze gebruiken dus een centrale voor drie reservoirs. Nope. Er zijn twee centrales.... Mmmm hoe werkt dat? boven een reservoir, een centrale, een reservoir lager weer een centrale en dan weer een reservoir. Oooooh.... dus jullie pompen dus water omhoog en omlaag? ehhhh, ja? Is dat vreemd? Mmmm ja dat betekend dat jullie geen energie opwekken maar opslaan. Mmmmm ja, maar dat is met bijna alle centrales hier... Waar komt die energy dan vandaan? Van de nucleaire centrales.... OK dus jullie wekken dus 0% waterkracht energie op? ...... Ehhhhh, zo hadden we het nog niet gezien.....
    Dan vraag ik ze.... Waarom twee centrales en een klein reservoir in het midden? Waarom niet een lange pijp en een centrale? Vertellen ze me dat er in het middelste meer een breuk zit. Als ze dus een tunnel hadden gemaakt had die bij een aardbeving kunnen breken. Mmmm, dit is mijn vakgebied en ik vraag dus aan de meneer me de breuk te laten zien op de kaart. Die ligt dus nu in het reservoir.... Grote schok dus bij mij. Dat reservoir is met een dam afgesloten... De dam ligt waar? Precies, op die breukzone. Wat ze me dus vertellen is dus gelul. Veel waarschijnlijker is dat de bouwbedrijven gewoon tweekeer geld wilden vangen en dus een smoes bedacht hebben om twee centrales en drie dammen te kunnen bouwen. Het wordt echter nog spannender. Als we bij de nucleaire centrale komen vertellen ze me dat als je de nucleairecentrale aanzet, je hem niet zomaar uit kan zetten.... mmmm dat klinkt vreemd. Je kan die dingen namelijk binnen 1 seconde uitzetten. Ja, dat kan maar dan heb je met termische krachten te doen. Warm, koud, warm etc metaalmoeheid etc... Mmmm maar jullie koken alleen water? Een paar honderd graden hoogstens? Een gas centrale die wordt snel over de 1000 warm en die zetten ze wel gewoon aan en uit. Hoe doen ze dat in andere landen? Bijvoorbeeld in Frankrijk? Mmmm daar zetten ze de nucleaire centrale gewoon snachts uit.... Waarom kan dat niet in Japan? Mmmm ja je moet begrijpen hier in Japan is alles anders.... Yep in Frankrijk heb je geen pijpen die door roesten en drie mensen levend koken.... Anyway, Nu even verder denken. Bouw van dammen..... Nucleaire centrales die niet stopgezet kunnen worden.... Gaat er een lichtje branden?

    pato

    ReplyDelete
  2. Bedankt voor de waardevolle informatie. Ofschoon ik het technische aspect nog niet helemaal begrijp is de kern van je verhaal maar al te duidelijk: volstrekte verspilling...

    Het bevestigt nog maar weer eens een paar sterke vermoedens. Ten eerste is milieu hier (evenals, naar ik vrees, nagenoeg overal) volstrekt ondergeschikt aan andere zaken - het enige waar milieu goed voor is, is voor PR en imagebuilding (een dure waterkrachtcentrale staat goed op de CV van een gemeente, nietwaar! Hetzelfde geldt natuurlijk voor een Stop BroeikasHuis; dat kun je vol trots aan je buitenlandse relaties laten zien).
    Ten tweede bevestigt jouw verhaal de schandalige connecties tussen bouwbedrijven en politiek in Japan. Hoe is het toch mogelijk dat in een land waar in één decennium vier recessies plaatsvinden het ene na het andere geldverslindende project uit de grond wordt gestampt? Denk aan Roppongi Hills- en Ebisu Garden Place-achtige gedrochtelijke gebouwencomplexen, shinkansenlijnen naar uithoeken van Kyushu, etcetera... Omdat een paar mendsen oprecht geloven dat dit soort biljoenen yens verslindende megaprojecten de economie stimuleren? Hahaha... Nee hoor, de hoge heren van de Liberaal Democratische Partij (de wellicht-iets-meer-dan-centrum-rechtse dynastie die dit land al een halve eeuw in een houdgreep houdt) hebben in de collegebankjes gezeten met de hoge heren van de bouwbedrijven. Zo simpel is het. Een dosis 'achterkamertjespolitiek' waar Nederlandse politici nog iets van kunnen leren.
    Ten derde toont dit soort zaken eens te meer het chronische gebrek aan een 'civil society' in Japan aan. In Nederland was ook bouwfraude, zeker - maar dat leidde ten minste wel tot uitgebreide beschouwingen in de media en een parlementaire enquête. Hier worden er simpelweg géén woorden aan vuilgemaakt. Het lijkt op een beangstigende afspraak van stilzwijgen tussen politiek, media, de bedrijven zelf, justitie, en niet te vergeten de georganiseerde misdaad die ieders bescherming gegarandeerd. Als gekke buitenlanders als Alex Kerr of zelfs een van Wolferen aan de bel trekken dan komt dat niet omdat ze misschien een punt hebben - neen, ze zijn gekke buitenlanders, die nu eenmaal nooit werkelijk het Japanse systeem kunnen begrijpen...
    Er zijn hier nauwelijks boze burgers die zich zorgen maken over wat er met hun belastingcenten of met de openbare ruimte in hun land gebeurt, die protesteren, eindelijk eens en masse op oppositiepartijen gaan stemmen (misschien omdat er nauwelijks serieuze oppositie bestaat), hun verhaal doen op TV en in kranten... Ik bedoel, om op jouw verhaal in te haken: er moeten toch ook zat Japanners zijn die begrepen hebben wat jij begrepen hebt? Waarom trekken die hun bek niet open? Waarom wordt er niet gereld?
    Een ander voorbeeld: op nationale feestdagen vinden er vaak parades plaats van extreem-rechtse busjes die kreten uitbrullen die er op neer komen dat buitenlanders moeten oprotten, communisten dood, en alle macht aan de keizer. De meerderheid van de bevolking deelt - godzijdank - deze ideeën niet. Waarom vinden er dan geen tegendemonstraties plaats van groepen die tegen discriminatie en voor democratie zijn!? Waarom zei een Japanse vrouw laatst tegen me toen we zo'n parade zagen dat deze lui er maar een vreemde denkwijze op na houden (考え方がおかしい), zonder bij wijze van spreken ook maar één tomaat hun kant op te gooien? Ik bedoel, in Europa heb je ook zat extreem-rechtse en fascistische eikels, maar als die gaan paraderen komen er tenminste tegendemonstraties van iets als een 'civil society' - hoe klein die ook is.

    Hallo! Lieve Japanners met hersens en hart voor je land! Trek je mond eens open!!!

    ReplyDelete
  3. Mmmm mijn verhaal is misschien niet helemaal duidelijk, omdat het technische niet zo heel makkelijk in elkaar zit, en de smoesjes behoorlijk goed gebracht worden. Wat ik me dus afvraag is of de japaners dit dus ook werkelijk zelf zien. De gids van de waterkracht centrale was zelf enigzins verbaast er achter te komen dat hij eigenlijk geen energie opwekte maar omzette. En ik geloof niet dat tot hem doorgedrongen is dat met nucleaire stroom opgepomt water niet een schone energie bron is... Als iemand je verteld dat er een geologische breukzone is die gevaarlijk is, moet je toch ook wel geologische kennis van zaken hebben om zo je vraagtekens te hebben bij zo'n verhaal. Hier in Japan kan je trouwens niets zeggen tegen iemand die boven je staat. Zo is het voor mij bijvoorbeeld ook heel moeilijk met de studenten hier een discussie te voeren. Soms zeg je iets lekker doms om de zaak te provoceren, daar ik echter hoger in de pik orde sta, zeggen ze tegen alles wat ik zeg ja en amen.
    Trouwens tomaten gooien naar Yakuza is niet goed. Ten eerste omdat ik geleerd heb dat je niet met eten gooit. Ten tweede dat kan echt verkeerd aflopen. Als de politie ze niet aan durft te pakken waarom zou jij er dan achter aan gaan? Trouwens mijn gevoel is dat de bozosoku en zwarte wagens minder geworden zijn. De politie gaat er volgens mij toch steeds vaker achter aan. Maar misschien is dat alleen in Kyoto... Er wordt hier trouwens ook wel degelijk geprotesteerd. Alleen naar mijn mening voor verkeerde zaken. Zo zijn ze hier op het moment aan het protesteren hier om de bouw van een nieuwe ingang naar de universiteit tegen te gaan. Een stuk van het muurtje dat wel 100 jaar oud is zou er aangaan en ze zullen hun protest borden dan niet meer tegen dit muurtje kunnen zetten, maar moeten naar een ander muurtje verhuizen. Gewoon te belachelijk voor woorden. A waste of time. Trouwens in de jaren ... 70??? Ik weet niet precies wanneer, maar toen ging het hier toch ook behoorlijk levendig aan toe met relletjes en protesten. Je ziet die beelden regelmatig terug komen op tv. Je zult misschien iemand van de oudere generaties kunnen vragen. Maar of die mensen ooit serieus genomen werden....? Ik betwijfel het. Trouwens dat wordt je normaal gesproken ook niet als je met tomaten gooit.
    En wordt er in Europa nou echt zoveel gedemonstreerd?
    BTW wel een naar een vergadering van de SP geweest? De tomaten club? Moet je echt eens doen, je lacht je kapot. Daar heb je dan de jonge snotaap die overal een tomaat heen wil smijten die discuteerd met een een of ander opa figuur die het heeft over de strijd van de arbeidersklasse. Echt om je kapot te lachen.
    Mmmm Roppongi hills en Ebisu garden zit toch geen overheids geld in? Economisch lopen die volgens mij behoorlijk goed. En de meeste mensen zijn er weg van. Mmm... misschien op de ouders van dat kindje dat tussen de draaideur zat. Anyway, dat is dus eigenlijk gewoon jouw smaak. De Tsubame in Kyushu is natuurlijk wel weg gesmeten geld. Maar heb je er al in gereden? 't is een echte schatje.
    Weer veel te veel geluld.

    Pato

    ReplyDelete
  4. Hm. Die associatie met de SP is tamelijk ongelukkig want ik ben geen zeer grote fan van de SP. Wat al te vaak gericht op goedkoop scoren in plaats van met constructieve alternatieven te komen, naar mijn mening. En dat ze tegen de Europese grondwet zijn vind ik eigenlijk te schandalig voor woorden. Maar dat is een andere discussie.

    Mijn 'tomaat' was dus géén verwijzing naar de SP... En ook niet letterlijk bedoeld. Ik heb eens ruzie gehad met een regisseusse omdat zij in een voorstelling zeer ranzig met eten omsprong. Eten moet je opeten, niet weggooien.
    Ik bedoel wél dat deze neo-fascisten in het openbaar aan het brullen zijn zonder dat ook maar iemand daar iets tegen doet - nee, ook de politie niet, althans ik heb in Tokyo nog nooit politie in de buurt van dit soort parades gezien - die zijn veel te druk met het controleren van fietsen. En ik zie ze behoorlijk vaak hier, de busjes, dat kan ik je verzekeren. Ik bedoel dus niet dat deze ene dame de boel had moeten aanvallen - dat had haar gezondheid inderdaad weinig goed gedaan. Wel dat er eens een keer een tegendemonstratie mag komen, of een mediaoffensief, wat dan ook. De enige demonstratie die ik in Japan heb gezien was tegen de Japanse deelname aan de oorlog in Irak - een paar honderd mensen in een agglomeratie met 20, 25 miljoen inwoners...
    De studentenrellen in de jaren '60 / '70 (weet ik ook niet exact) waren inderdaad een iets ander verhaal... Maar ja dat is dus wel zo'n 40 jaar geleden. Ik heb niet de indruk dat daarna iets ten goede veranderd is, zal ik maar zeggen.

    Geen overheidsgeld in Roppongi Hills...? Ik heb gehoord van wel maar mis de harde bewijzen. Zal eens verder zoeken. Maar het lijkt me stug...

    Wat betreft die waterkrachtcentrale, ik begrijp dat daar specialistische kennis voor nodig is om het verhaaltje door te prikken. Ik had het waarschijnlijk ook met open ogen geslikt (en waarschijnlijk zelfs mijn mening over het Japanse energiebeleid enigszins herzien...). Maar me dunkt dat er in Japan méér mensen zijn die deze kennis bezitten!? OK, dat studenten niets zeggen tegen hun meerderen, tja pom pom cultuur en sempai neoconfucianistisch geblaat en alles, maar er lopen toch ook professoren rond die bedrijven en overheden op de vingers kunnen tikken!?
    Of de volgende wetenschapsfilosofische vraag: wat is de functie van de wetenschap binnen de samenleving (en, for that matter, binnen de 'civil society'!)?

    Niet zoiets als een controlerende en, zo nodig, corrigerende rol? Of ben ik nou te naïef? ;) In elk geval is het (nog) wel één van mijn idealen als groentje in de academische wereld...

    Een kritische noot vanuit de wetenschap kan ook een tomaat zijn, bedoel ik maar! Micro-resistance, om met Foucault te spreken.

    En tja, ik zou graag eens naar Kagoshima... Nog niet gedaan nee.

    ReplyDelete
  5. Waar-o-waar krijgt de professor zijn geld vandaan?
    En wel eens van 天下り gehoord? Ook professoren vallen hier uit de hemel. As opposed to "op hun bek vallen". Trouwens niet alleen in Japan voor. Lees dit artikeltje bijvoorbeeld eens.
    http://www.zeit.de/archiv/2001/33/200133_wissenschaft_usa.xml

    Er moet in Roppongi natuurlijk overheidsgeld steken. Al is het maar voor een nieuwe ondergrondse aansluiting naar de metro. Maar ik geloof niet dat het veel is. En het is commercieel volgens mij, een succes. Al draait het Ebisu garden misschien wel de nek om. Maar ik ben niet zo bekend met Tokyo en de bouw scene al daar. In Osaka heeft de gemeente wel een smak geld in USJ gestopt maar heeft over het gebruik daarvan niets te zeggen. Bepaalde mensen zijn daar niet blij mee. Hoe zit dat met Disney in Chiba?

    Ik vind die zwarte wagens altijd wel grappig. Ik lach ze normaal gesproken gewoon uit. Ook chinpira boos aan kijken is grappig. (alleen doen als het er een handje vol zijn) Veel meer kan ik er niet aan doen. Maar echt, ik heb echt het gevoel dat het hier in Kyoto minder is geworden.

    pato

    ReplyDelete
  6. Goed, voor zover de illusie van onafhankelijkheid... Natuurlijk weet ik ook wel dat wetenschap niet onafhankelijk is. Maar er is toch wel iets van een marge? De wetenschap heeft toch wel iets van ruimte? Is niet één van haar functies binnen de maatschappij een corrigerende?

    Tja, misschien ook wel niet, misschien wordt professor X inderdaad wel gewoon eerloos ontslagen als hij zijn mond opentrekt - of erger, krijgt hij de 'beschermers' van het bouwproject op de stoep... Horen, zien en zwijgen - voor zover de civil society in Japan... Misschien is die er wel niet omdat mensen het het risico niet waard vinden. Lang leve de Japanse democratie...

    Maar toch, iets van een marge...? Er moet toch wel ergens ruimte voor kritiek zijn vanuit de wetenschap?

    ReplyDelete
  7. Ik ben nu bezig in 'Dogs and Demons' van Alex Kerr... De mate waarin dergelijk op geldverslindende, zinloze bouwprojecten gericht wanbeleid geïnstitutionaliseerd is is tamelijk schokkend, evenals het totale gebrek aan milieuwetgeving... Wel een boek dat puzzelstukjes verbindt, zal ik maar zeggen.

    Deze passage leek me wel aardig als aanvulling op het broeikasverhaal:

    'Suppose you were a delegate at the Third UN Convention on Climate Control, which was held in Kyoto in December 1997. You would have been delighted to learn that according to a report issued by its Environment Agency, Japan spent a total of 11 trillion yen [ruim 80 miljard euro] for projects aimed at averting global warming. However, (...) of 9.3 trillion yen labeled "finding ways to reduce emissions of carbon dioxide", 8.35 trillion yen went into the construction and maintenance of roads. The Natural Resources and Energy Agency spent an additional 400 billion yen promoting nuclear energy. (...) Money spent on solar- and wind-power generation came to only 90 billion yen [ca. 700 miljoen euro]. (...) The agency's report inflated the true numbers by a factor of 120.' (Dogs and Demons, p. 124).

    Voor zover informatievoorziening in Japan...

    ReplyDelete