Thursday, 4 November 2010

No Impact Week

Er was eens een Amerikaanse man. Hij vroeg zich af of hij in staat zou zijn minder te consumeren dan hij tot dan toe had gedaan, en of dat ten koste zou gaan van de kwaliteit van zijn leven. Hij ging een experiment aan: een jaar lang probeerde hij zo weinig mogelijk impact op het milieu te hebben. Hij probeerde geen afval meer te produceren, geen onnodige nieuwe consumptieartikelen aan te schaffen, vooral lokaal geproduceerde seizoengroenten te eten, te lopen of fietsen in plaats van met de auto te gaan, weinig elektriciteit te verbruiken, enzovoorts. Wat bleek? Hij leefde gezonder en voelde zich fitter dan voorheen, hij besteedde meer tijd met familie en vrienden in plaats van voor de televisie, en hij ontdekte allemaal nieuwe dingen over zichzelf en de stad waarin hij leefde. Hij hield een weblog bij over zijn ervaringen, 'No Impact Man' genaamd, en kreeg volgelingen in verschillende landen.

Eén van hen is mijn vriendin Rachelle. Zij ontdekte zijn weblog, las zijn verhalen, en raakte geïnspireerd. Ze besloot een week lang zijn voorbeeld te volgen ('No Impact Week') en schreef daarover op haar weblog. Zo deelde ze haar ervaringen met anderen. Dit jaar heeft ze besloten het groter aan te pakken, door anderen op te roepen ook eens te proberen een weekje minder te verbruiken, eenvoudiger te leven, en zich bewust te worden van de impact van hun leefpatroon. Niet omdat het moet, en niet omdat anders de planeet naar de kloten gaat; maar omdat het leuk is, en leerzaam, en omdat het je sterker maakt. Dus heeft zij met een vriendin het project 'No Impact Week NL' opgezet. Samen proberen ze nu zoveel mogelijk mensen warm te maken om mee te doen aan deze week, die aanstaande zondag begint.

Ze beschrijven deze week als volgt:
No Impact Week is een experiment van een week. Tijdens deze week word je uitgedaagd om stap voor stap te komen tot No Impact op het milieu. Het is de ultieme kans om erachter te komen wat dit betekent voor jouw kwaliteit van leven: kan een levensstijl die beter is voor de planeet samengaan met een leuk(er) leven? Hebben we alle luxe en gemak echt nodig, of kost dit vooral veel geld en tijd? (...) Tijdens No Impact Week kijk je naar, en pas je je gedrag aan op het gebied van consumeren, afval, transport, voedsel, energie & water. Dit zijn veel van de onderwerpen waar het om gaat bij het verduurzamen van je levensstijl. Aan de hand van een handleiding, die je krijgt als je je aanmeldt, ga je elke dag een stapje verder. Ook kijk je hoe je de impact die je wel hebt op het milieu, kunt compenseren.
Geïnteresseerd? Lees verder op hun website, daar kun je je ook aanmelden. Of bekijk het filmpje dat ze gemaakt hebben:Helaas kan ik zelf niet meedoen, althans niet tegelijkertijd met de andere deelnemers. Ik vlieg voor een PhD-seminar op en neer naar Parijs, waar ik een paar dagen in een hotel verblijf, dus mijn impact op het milieu zal komende week niet bepaald laag zijn. Maar ik hoop dat een beetje goed te maken door een week later een poging wagen. Ik zal jullie vertellen hoe het gaat.

Fijne week!

No comments:

Post a Comment